Voor wie?
De centrale dagbesteding Remora van MFC Dennenhof biedt een schoolaanvullend of schoolopbouwend dagprogramma aan voor kinderen en jongeren die omwille van een onderliggende kwetsbaarheid geen voltijds schooltraject kunnen volgen, of voor jongeren die tijdelijk geschorst werden op school. Remora bevindt zich in Nijlen en staat open voor kinderen en jongeren van alle leefgroepen binnen MFC Dennenhof. Daarnaast zijn er 6 plaatsen voor 'externe jongeren' die niet verbonden zijn aan de verblijfsmodule van MFC Dennenhof maar die wel op zoek zijn naar een waardevolle dagbesteding.
Wat typeert onze werking?
De dagbesteding hanteert een vaste dagstructuur met de bedoeling een veilig en voorspelbaar klimaat te creëren. ’s Ochtends starten we met een opening en een voorstelling van de dagactiviteiten (modules). Tussendoor zijn er gezamenlijke ‘koffie’-momenten, ’s middags wordt samen gegeten en aan het einde van de dag volgt een afsluiting.
Op schoolweken wordt zoveel mogelijk een vast weekpatroon aangehouden met wekelijks terugkerende modules zoals: koken, huis en tuin, sport en spel, beweging, maatschappij en welzijn, lichaam en ontspanning, en maatschappelijke zelfredzaamheid.
Waar ligt onze focus?
Via het aanbieden van verschillende modules met focus op het aanleren van uiteenlopende vaardigheden, wordt de zelfredzaamheid en ontwikkeling van jongeren gestimuleerd. Afhankelijk van hun mogelijkheden en noden wordt bekeken wat de inhoud en de verwachtingen zijn voor een specifieke jongere binnen een bepaalde module. Sommige jongeren hebben eerder nood aan ‘ontprikkeling’, anderen aan ‘stimulatie’.
Er wordt op toegekeken dat jongeren elkaars leerproces niet belemmeren; indien nodig worden zij individueel begeleid. Daarnaast beschikt de dagbesteding over prikkelarme ruimtes waar jongeren even op adem kunnen komen. Er is ook een tuin, bos en serre op het domein voor buitenactiviteiten. Tijdens de schoolvakanties is het aanbod meer op ontspanning gericht en organiseren we themaweken in samenwerking met lokale partners (bijvoorbeeld een boerderijweek).
Sommige jongeren volgen ook enkele uren onderwijs via Tijdelijk Onderwijs Aan Huis (TOAH) tijdens de dagbesteding. Voor anderen wordt gezocht naar stageplaatsen of vrijwilligerswerk.
Wat vinden we belangrijk?
Op basis van een aanmeldingsfiche, opgesteld door de leefgroepbegeleiding, kunnen specifieke doelen worden meegegeven aan de dagbesteding (bijvoorbeeld leren omgaan met openbaar vervoer). Deze doelen worden geïntegreerd in de aangeboden modules.Een beperkt aantal jongeren volgt een langdurig traject op een zorgboerderij, standplaats van één van onze werknemers. In deze veilige en rustige natuurlijke omgeving kunnen jongeren één of meerdere dagen per week werken aan persoonlijke en sociaalemotionele competenties.Elke jongere krijgt in Remora een individueel begeleider (IB) toegewezen. Deze volgt het traject op, maakt verslag voor de vergadering en fungeert als eerste aanspreekpunt. Indien nodig overlegt de IB met de leefgroep en koppelt informatie terug in het kader van de zorgplannen.Dagbesteding Remora biedt een veilige plek waar kinderen en jongeren kunnen rusten en leren, ontdekken en ervaren, en op hun eigen tempo kunnen groeien.