Verblijven bij Dennenhof
Soms is het niet mogelijk voor kinderen en jongeren om in bepaalde fases van hun ontwikkelingstraject thuis te wonen. We vinden het als organisatie daarom belangrijk om verblijf aan te bieden. Dit doen we in leefgroepen waar huiselijkheid en het aanbieden van structuur voorop staan. We beschikken ook over een kamertraining waar jongvolwassenen kunnen toewerken naar zelfstandigheid.
We zetten sterk in op gedeelde zorg met de opvoedingsverantwoordelijken en het ruimere netwerk van de jongere. We hechten veel waarde aan inclusie, dit betekent dat we onze woningen integreren in de wijk en de omgeving. Jongeren en hun opvoedings-verantwoordelijken kiezen met wie ze samenwerken in de maatschappij (huisarts, school, hobby, logopedist, psycholoog,...). Wij ondersteunen als Dennenhof waar mogelijk en streven naar zo veel mogelijk zorg op maat voor de jongere en hun netwerk.

Maak kennis met onze verblijfsmodules
Binnen de interne kamertraining biedt Valiente één crisisbed voor jongeren vanaf 14 jaar in crisissituaties. De opvang duurt max. 7 dagen, met eenmalige verlenging mogelijk. De jongere is normaal begaafd en heeft een (vermoeden van) beperking. Aanmeldingen verlopen uitsluitend via het crisismeldpunt.
In Schoten leren vijf jongeren (17-21 jaar) stap voor stap zelfstandig wonen via individuele begeleiding. Elke jongere woont in een eigen studio en werkt aan praktische en sociale vaardigheden. De focus ligt op dagbesteding, context en wonen. Er is dag en nacht een opvoeder aanwezig. Begeleiding loopt door tot de overstap naar zelfstandig wonen is gezet.
In leefgroep Biest in Wuustwezel wonen acht puberjongens die buitengewoon onderwijs volgen. We bieden structuur via een vast dagschema en groeikansen via onze groeikalender. Groepsgevoel staat centraal, met vaste activiteiten zoals zwemmen, spelletjesavonden en een tweejaarlijkse BBQ. We stimuleren hobby’s en contacten in de buurt.
In Caloes verblijven negen lagere schoolkinderen met (een vermoeden van) autismespectrumstoornis. We bieden structuur, rust en visuele ondersteuning via ons uniek groeisysteem. Elk kind volgt zijn eigen traject en groeit in een warme, huiselijke omgeving met aandacht voor voorspelbaarheid, ontspanning en nauwe samenwerking met de context.
De Speling is een leefgroep voor jongeren van 12 tot 21 jaar met autismespectrumstoornis. We bieden structuur en maatwerk, met focus op zelfredzaamheid, kamertraining en nauwe samenwerking met context. Via dagbesteding Remora volgen jongeren een aangepast traject. Hier is ruimte om te groeien, te proberen en opnieuw te beginnen.
Hof van Delft is een warme leefgroep voor negen jongens van 12 tot 18 jaar in Ekeren. We bieden structuur, ontspanning en individuele begeleiding. Samen leven, sporten en groeien staan centraal. We werken nauw samen met ouders, scholen en hulpverleners om elke jongere optimaal te ondersteunen.
In Kayo wonen negen puberjongens met autisme samen in Kapellen. We bieden structuur en individuele begeleiding via aandachtsopvoeders. Jongeren groeien in zelfstandigheid via huishoudtaken, vrijetijdsbesteding en een speels Minecraft-systeem. Ouders en jongeren worden actief betrokken, binnen een veilige en ondersteunende omgeving.
In Kibis wonen negen lagere schoolkinderen in een warme leefgroep in Schilde. Met vaste structuur, zorg op maat en duidelijke afspraken bouwen we aan dagelijkse vaardigheden en persoonlijke groei. Er is veel ruimte voor spel, ontspanning en inspraak. Samen zorgen we voor een veilige plek waar kinderen mogen leren, groeien en gewoon kind zijn.
In Kindervilla wonen negen kinderen van 5 tot 12 in een warme, huiselijke leefgroep in Schilde. We bieden rust, structuur en veiligheid met vaste routines en veel ruimte om te spelen. Elk kind krijgt begeleiding op maat en mag op eigen tempo groeien. Samen bouwen we aan zelfstandigheid, verbondenheid en vertrouwen.
In Lifa wonen negen jongeren van 12 tot 18 jaar in een gestructureerde, warme omgeving in Schilde. We zetten in op zelfstandigheid, verantwoordelijkheden en vrijheden op maat. Met groepstrainingen, vrije tijd en een individuele focus ondersteunen we jongeren in hun groei. Samenwerking met context en zorgcontinuïteit staan centraal.
In Wiebis wonen lagere schoolkinderen en pubermeisjes samen in een veilige, groene omgeving. We bieden structuur op maat, stimuleren zelfstandigheid en talentontwikkeling, en zetten in op visuele ondersteuning en individuele begeleiding. Kinderen leren er van én met elkaar, in een warme leefgroep waar rust, groei en verbondenheid centraal staan.
Hoe aanmelden?
Een aanvraag kan ingediend worden door een hulpverlener van het CLB, het Jongerenaanbod van het CAW (JAC), een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg of de Dienst Maatschappelijk Werk van je mutualiteit. Dit is de contactpersoon aanmelder (CPA).
De CPA vult het aanmeldingsdocument (A-doc) in waarin de hulpvraag en de situatie wordt beschreven. Dit gebeurt telkens in overleg met het kind en/of de jongere en zijn ouders. Het aanmeldingsdocument wordt ingediend bij de intersectorale toegangspoort.
Begeleidingscentrum Dennenhof ontvangt een aanmelding via het digitaal aanmeldsysteem Insisto.
Onze interne aanmeldingsprocedure wordt gestart. We bekijken of en voor welke leefgroepen je in aanmerking komt gebaseerd op de informatie die we hebben ontvangen.
- Verblijf voor minderjarigen met een handicap
- Schoolaanvullende dagopvang
- Schoolvervangende dagopvang
- Mobiele en/of ambulante begeleiding
- Recent ingevuld A-document
- Diagnoseverslaggeving
- Eventuele opnameverslagen
- IQ-testresultaten
- Recente schoolinformatie
Verdere vragen?
Voor verdere vragen of toelichting kan je contact met ons opnemen via e-mail (aanmeldingen@dennenhof.org) of telefonisch op 03/432 00 98. Meer informatie over jeugdhulp en het aanmeldingsproces is ook te vinden op www.jeugdhulp.be.