Voor wie?
Lifa is een gemengde leefgroep voor negen schoolgaande jongerentussen 12 en 18 jaar. De groep bevindt zich in het groene Schilde en maakt deel uit van een drie-woonst, wat zorgt voor een vertrouwde omgeving met zorgcontinuïteit.
Wat typeert onze werking?
Een duidelijke dagstructuur vormt de basis van onze werking. Dagelijkse activiteiten zoals eten, studeren en douchen worden mee gestructureerd en er zijn heldere afspraken die bijdragen aan een aangenaam samen leven. Jongeren hebben verantwoordelijkheden zoals tafeltaken en het onderhouden van hun kamer, maar ook vrijheden die afhangen van hun zelfstandigheid, zoals afspraken rond schermtijd.
Maandelijks organiseren we een groepsvergadering waarin jongeren hun stem kunnen laten horen over de werking en afspraken binnen de leefgroep. Ook bieden we groepstrainingen aan rond thema’s zoals omgaan met groepsdruk, relaties en zelfstandigheid. Praktijkgerichte trajecten, zoals ‘Restaurant Lifa’,stimuleren jongeren om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
Waar ligt onze focus?
Binnen Lifa staat het individuele groeitraject van elke jongere centraal. Dit wordt opgevolgd via de 'Lifa-lijn'. We houden rekening met hun interesses, noden en vaardigheden, en ondersteunen hen bij het groeien richting zelfstandigheid. Dit proces gaat gepaard met zowel verantwoordelijkheden als vrijheden en omvat thema’s zoals budgetbeheer, het gebruik van openbaar vervoeren het zoeken naar een vakantiejob.
Daarnaast helpen we jongeren bij het vinden van een vrijetijdsbesteding en het zinvol invullen van vakantieperiodes. Doorheen het jaar organiseren we gezamenlijke activiteiten zoals zwemmen, kampen, een bezoek aan een gamecenter of een museum.
Wat vinden we belangrijk?
Lifa is een plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn, ontdekken en groeien. Er heerst een gezellige drukte met tal van ontspanningsmogelijkheden, zoals gezelschapsspellen, multimedia, knutselen, voetballen en gamen.
Een goede samenwerking met de context is voor ons essentieel. We zorgen voor verbinding met ouders en andere betrokkenen via weekendbrieven, telefonische contactmomenten en regelmatige overlegmomenten met scholen en hulpverleners. Vertrouwen en samenwerking vormen de basis van onze begeleiding.