Voor wie?
In Hof van Delft verblijven negen puberjongens tussen 12 en 18 jaar. De leefgroep is gelegen in een woonwijk in Ekeren. Onze jongeren gaan naar verschillende scholen, zowel regulier als buitengewoon onderwijs. Ze verplaatsen zich met de fiets, het openbaar vervoer of de schoolbus. We werken nauw samen met scholen, steeds in overleg met de context.
Wat typeert onze werking?
Samen onder één dak wonen is vaak gezellig, maar kan ook uitdagend zijn. Daarom hechten we veel belang aan een duidelijke structuur om het samenleven vlot te laten verlopen. Na school is er ruimte voor ontspanning. Binnen kunnen jongeren zich uitleven met gezelschapsspellen, een spelcomputer of de pingpongtafel. De ruime tuin biedt mogelijkheden om te experimenteren met touwen in de bomen, of om te sporten op het basketbalveld en het omnisportveld met kunstgras. De meeste opvoeders laten zich graag uitdagen voor een potje voetbal of basketbal. Daarnaast onderhouden we de tuin samen en is er een veilige fietsstalling.
Waar ligt onze focus?
We stimuleren jongeren om hun vrije tijd buitenshuis in te vullen, bijvoorbeeld via sportclubs of de jeugdbeweging. Daarnaast organiseren we regelmatig activiteiten en gaan we tweemaal per jaar op groepskamp: één keer op een actief tentenkamp en één keer naar een vakantiehuis. Elke jongere heeft een aandachtsopvoeder, die fungeert als vertrouwenspersoon en aanspreekpunt voor vragen rond zakgeld, aankopen, school en thuissituaties. Ook krijgt elke jongere een eigen kamer, die hij samen met zijn aandachtsopvoeder persoonlijk kan inrichten. We besteden extra aandacht aan huiswerkbegeleiding, persoonlijke hygiëne, zelfontplooiing en het ontwikkelen van zelfstandigheid.
Wat vinden we belangrijk?
Wekelijks komen we samen voor een groepsvergadering, waar jongeren en begeleiders thema’s kunnen bespreken die voor hen belangrijk zijn. Om de samenwerking met ouders vlot te laten verlopen, verwelkomen we hen graag op vrijdag- en zondagavond bij het afhalen en terugbrengen van hun zoon. Indien nodig werken we ook samen met andere hulpverleners om het traject van de jongere zo helder en goed mogelijk te laten verlopen.