Leefgroep Kayo

Voor wie?

In Kayo wonen negen schoolgaande puberjongens van 12 tot 18 jaar samen in een huis in Kapellen. We werken vanuit een autisme-ondersteunende aanpak, waarbij individuele aandacht verankerd is binnen een duidelijke groepsstructuur. Zo creëren we een gevoel van basisrust en veiligheid.

Wat typeert onze werking?

Elke jongere heeft een aandachtsopvoeder die hem van nabij opvolgt en ondersteunt bij zaken zoals zakgeldbeheer, kledingaankopen, school-en thuissituaties. Daarnaast dragen de jongeren hun steentje bij in het huishouden door te helpen met koken, afwassen en het opruimen van hun kamer. Gaandeweg breiden we deze vaardigheden uit naar onder andere budgetbeheer, sociale interactie, het gebruik van openbaar vervoer en een zinvolle invulling van vrije tijd.

Om deze groei te stimuleren, maken we gebruik van een speels groeisysteem binnen het computerspel Minecraft. Afhankelijk van de ontwikkeling van verschillende vaardigheden en bijhorende uitdagingen, kunnen jongeren privileges verdienen.

Waar ligt onze focus?

Naast schoolse begeleiding en huishoudelijke taken besteden we veel aandacht aan ontspanning en vrijetijdsbesteding. We moedigen jongeren aan om zich aan te sluiten bij een jeugdbeweging, sport- of hobbyclub. In huis kunnen ze zich terugtrekken op hun kamer of samen trampoline springen, voetballen, gamen, tekenen of fietsen.

Wekelijks organiseren we een groepsactiviteit, variërend van sport en spel tot culturele uitstappen. Daarnaast gaan we twee à drie keer per jaar op kamp, waarbij we samen op avontuur trekken en nieuwe ervaringen opdoen.

Wat vinden we belangrijk?

Het afhaal- en binnenkommoment is een ideaal moment voor opvoeders en ouders om contact te onderhouden. Daarnaast krijgen ouders wekelijks een weekendbrief met een kort overzicht van het voorbije week verloop, wat de basis vormt voor verdere gesprekken met opvoeders en contextbegeleiders.

We luisteren ook graag naar de mening en ideeën van de jongeren. Tijdens de tweewekelijkse groepsvergadering bespreken we samen thema’s die voor hen belangrijk zijn. Daarnaast werken we nauw samen met scholen en, indien nodig, andere hulpverleningsinstanties om de begeleiding zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van de jongere.

Dennenhof in beeld

Geen sfeerbeelden gevonden

Team

Jasmijn Bossu
Crisisbegeleider
Emma van Bael
Teamverantwoordelijke
Jasmijn Bossu
Traject- en contextbegeleider
Dirk Spruyt
Hoofdopvoeder