Zorgers (z)onder stroom. Tijd voor een recharge!
In tijden van een jeugdzorg onder druk blijft de zoektocht naar kwalitatieve zorg en ondersteuning zeer complex.
Zodoende nemen we jullie tijdens deze studiedag graag mee in de manieren waarop BC Dennenhof poogt om zuurstof te geven aan haar teams. Op welke manier dragen we voldoende zorg voor de zorgverleners, om zich te blijven engageren in langdurige, residentiële trajecten?
Via lezingen, interactieve workshops en een panelgesprek trachten we te inspireren en verder te engageren
Programma
8u45 – 9u15
Ontvangst met koffie
9u15 – 9u30
Welkomstwoord
9u30 – 10u30
Lezing door Simon Godecharle over morele stress op het werk
10u30 – 11u00
Pauze
10u50 – 11u35
Workshopronde 1
11u45 – 12u30
Workshopronde 2
12u30 – 13u30
Lunchpauze
13u30 – 14u15
Lezing door Anke Van de Velde ‘Trots op leefgroepwerk’
14u15 – 15u00
Workshopronde 3
15u00 – 15u15
Pauze
15u15 – 16u00
Panelgesprek
16u00
Receptie en netwerkmoment
Workshops
1. Iets om het lijf: Lichaamsgerichte oefeningen voor professionals
Met onze toolbox 'iets om het lijf' willen we jullie aanzetten om dagdagelijks met het lichaam aan de slag te gaan binnen jullie werkpraktijk. In deze workshop leggen we de focus op de hulpverlener zelf. We prikkelen jullie graag vanuit onze eigen werkpraktijk.
2. Zuurstof voor de organisatie: Maak kennis met de ademwerking
Ben je benieuwd naar onze Ademwerking binnen Dennenhof? In deze workshop stellen we het nieuwe aanbod voor de meest uitdagende profielen binnen onze voorziening voor. Wij zijn geen reguliere leefgroep, we laten jullie proeven van het specifieke van onze werking!
3. Van casus tot kompas: Werken aan een kader bij agressie in de leefgroep
In deze workshop zoomen we in op hoe agressie in de leefgroep bijzonder veel druk kan leggen op een team (we gaan ongeveer 6 jaar terug in de tijd met leefgroep Kibis), hoe een platform gecreëerd kan worden voor opvoeders om hun noden te signaleren en hier kritisch over na te denken (methodiek van prioriteitendiagram) en het belang van het implementeren van een werkbaar kader rond agressie (vanuit prikkeldraadoefening). We sluiten af met een inkijk te geven in het kader dat werd uitgewerkt door Kibis rond gevolgen bij ongewenst gedrag en herstel (m.a.w. het hanteren en interpreteren van het kompas waarbij zelfs in moeilijke tijden het noorden daardoor helder blijft).
4. De kunst van nabijheid : Grenzen stellen met zorg
In het hulpverlenen is het vinden van de juiste balans tussen nabijheid en afstand een kunst op zich. We trachten een vertrouwensrelatie op te bouwen en in te zetten op verbinding om diepgaand te kunnen werken. Anderzijds hebben we een bepaalde afstand nodig om een metaperspectief te behouden en vormen grenzen en richtlijnen een cruciaal onderdeel van ons werk. Maar hoe doe je dat dan in de praktijk, als het toch niet zo duidelijk is? In deze workshop duiken we samen in de complexe dans van grenzen stellen met zorg.
5. Welkom bij Dennenhof: "Van eerste indruk tot succesvolle onboarding en blijvend engagement”
In deze interactieve workshop ontdek jij de volledig ervaring die sollicitanten en (nieuwe) medewerkers bij ons doormaken. Vanaf de eerste kennismaking tot een waardig afscheid en van onthaal dat verder gaat dan enkel de 1e werkdag tot ondersteuning op de werkvloer dat resulteert in blijvend engagement. We delen wat écht werkt in onze aanpak en hoe wij erin slagen om medewerkers aan te trekken, te laten groeien, betrokken te houden en als ambassadeur te laten vertrekken.
6. Goede zorg, beter werken: Een blik op teamcoaching
Hoe kijken we binnen Dennenhof naar het concept (team-)coaching? Op welke manieren ondersteunen we onze begeleiders? Hoe laten we hen groeien en participeren? Welke zorg dragen we uit? Kom naar onze workshop en laat je inspireren.